Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
nuorisokeskus-marttinen-nuorisoryhma-tunnelmakuvia-19.jpg
 
 

Ajankohtaista

26.09.2022

Emmi lähti Sloveniaan soveltamaan seikkailukasvatusta

Emmi lähti Sloveniaan soveltamaan seikkailukasvatusta
Emmi Sarvijärvelle avautui opintomatka Sloveniaan Marttisella tehdyn työharjoittelun kautta. Kahdessa viikossa tiedon saamisen jälkeen hän oli Helsinki-Vantaan lentokentällä rinkka selässä valmiina kokemaan maan, jossa ei aikaisemmin ole päässyt käymään.


Minulle avautui opintomatka Sloveniaan Marttisella tehdyn työharjoittelun kautta. Kahdessa viikossa tiedon saamisen jälkeen olin Helsinki-Vantaan lentokentällä rinkka selässä valmiina kokemaan maan, jossa en aikaisemmin ole päässyt käymään. En ole hyvä nopeissa aikatauluissa ja pikaisissa suunnitteluissa, enkä nauti kiireen tuomasta jännityksestä, mutta koska reissun aihe osui täydellisesti omiin mielenkiintoihin, intohimoihin ja vahvuuksiin, halusin ehdottomasti ottaa haasteen vastaan.

Rakkaus luontoon ja telttailuun oli fyysisesti läsnä ja tunsin olevani elementissäni. Tunsin suurta sosiaalista halua verkostoitua kansainvälisesti alan osaajien kanssa. Parin vuoden tauolla ollut into matkustamiseen sai tuulta alleen äkkilähdön tavoin ja henkisesti luontosuhteen vahvistaminen antoi uutta energiaa arjen puurtamiseen ja jaksamiseen.


Telttakylä

Matkan järjesti paikallinen nuorisojärjestö Accociation Lojtra, ja matkan rahoitti Erasmus+. Suomen Nuorisokeskus Marttisen kansainvälisen nuorisotyön vastaavat informoivat minua henkilökohtaisesti mahdollisuudesta, koska Suomesta alkuperäisesti lähtevät osanottajat peruuttivat viime hetkellä. Itsellä työharjoittelu oli juuri loppumaisillaan ja opinnäytetyön suunnittelut seuraavana aiheena. Olin vapaa lähtemään, eli lähdin.

Projektin nimi oli Adventure Education in Youth Work ja retken ideana oli rakentaa vahvempi pohja nuorisotyön fasilitointiin ja hallinnointiin, sekä luontosuhteen vahvistaminen henkilökohtaisella tasolla. Huomasin miten ammattikorkeakoulu opiskeluni Humakissa Adventure and Outdoor Education linjalla olivat luoneet tietynlaisen kuvan teoriapohjaisesta ja faktoihin perustetusta tiedosta liittyen seikkailukasvatukseen ja elämyspedagogiikkaan.

Sloveniassa tietoa käsiteltiin vapaammin ja vain pieni määrä lähteitä otettiin puheeksi. Sen sijaan kymmenen päivän aikataulussa oli paljon tilaa keskusteluille ja vertaisoppimiselle. Ohjaajia ja osanottajia oli yhteensä noin 30. Meille annettiin tila ja työkaluja ja käytimme niitä yhteisen ilmapiirin ja ryhmän vahvistamiseksi. Ohjaajat olivat aktiviteeteissä mukana, eivätkä jääneet ryhmähengen ulkopuolelle. Tilat tukivat ryhmäytymistä ja vastuunkantoa. Osallistuimme vapaasti maatilan arkisiin askareisiin.Nuoret keskustelupiirissä

Osallistumisen vapaus oli samaan aikaan hämmentävää ja upean vapauttavaa aikatauluista pitävälle suomalaiselle. Ohjaajat käyttivät kaikessa yhteisessä aikataulutetuissa aktiviteeteissa tapaa “kutsua” mukaan osallistumaan (We invite you to...). Tällä tapaa mukaan tuleminen oli oma päätös ja tästä syystä osallistujat olivat motivoituneempia olemaan mukana aktiviteeteissa. Tämän tyylinen vapaampi osallistuminen mahdollisti myös sen, ettei kaikki osallistuneet mukaan kaikkiin aktiviteetteihin. Ohjaajat ottivat riskin antaessaan virallisen mahdollisuuden siihen, ettei välttämättä kukaan olisi osallistunut tiettyihin aktiviteetteihin.

Reilun viikon aikana ei ollut ainuttakaan pakollista ohjelmaa, joka muodosti rennon kaaoksen yhteiselle tekemiselle. Huomasin alussa olevani hieman hukassa niin vapaassa ympäristössä, mutta huomasin etten ollut yksin. Joihinkin kulttuureihin kaaos sopi liiankin hyvin, ja joidenkin maiden kulttuuri taisteli kaaosta vastaan samalla lailla kuin minunkin.

Opin reissun aikana olemaan rennompi kaaoksessa ja menemään virran mukana. Opin myös, miten kaaosta voi lisätä ripauksen myös Suomen järjestelmälliseen näkökulmaan. Sain katsantokantaa omanlaiseen ohjaamiseen ja persoonalliseen ohjaustapaan, sekä miten en pystyisi itse ikinä ohjaamaan aktiviteettiä. Kaikkein eniten opin mukana olleilta osallistujilta. Kaikki arvokkaita oppimisen kokemuksia.

Nostan hattua ohjaajille, jotka ottivat vastaa sekalaisen kansainvälisen porukan suurella ikähaarukalla kymmenen telttayön intensiiviselle opintoretkelle!

Kiitos Marttinen,

Emmi Sarvijärvi

Lisäinfoa retkestä:

https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/adventure-education-in-youth-work.10212/

Kuvat ja teksti Emmi Sarvijärvi

 
 
 
 
Sivua päivitetty: 13.09.2024

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen kahdeksasta Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo  Lyke-verkoston logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy