Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
nuorisokeskus-marttinen-nuorisoryhma-tunnelmakuvia-19.jpg
 
 

Ajankohtaista

06.02.2020

Siviilipalvelus Marttisessa kasvatti vahingossa ammatti-identiteettiä ja persoonaa

Siviilipalvelus Marttisessa kasvatti vahingossa ammatti-identiteettiä ja persoonaa
Nuorisokeskus Marttisessa on tällä hetkellä auki kaksi siviilipalveluspaikkaa. Työtehtäviä on niin nuorisotyössä, keittiössä, vastaanotossa kuin kiinteistönhuollossa palvelusvelvollisen koulutuksesta ja kokemuksesta riippuen. Lue juuri palveluksensa päättäneen Johanneksen kirjoitus siitä, millainen kokemus sivarivuosi Marttisessa voi olla.


Uskoisin, että valtaosalla siviilipalveluksen valitsevista on jonkinlainen vakaumus taustalla. Itselleni taustalla painoi sekä aseista kieltäytyminen että nihkeä suhtautuminen supervahvoihin hierarkioihin. Yhtä lailla painavana syynä oli oma tietoisuus, että tulisin olemaan kilometritolkulla hyödyllisempi sekä yhteiskunnalle että itselleni siviilipalvelusmiehenä. Väitteen, jonka voin siviilipalveluksen jälkeen allekirjoittaa: kyllä, koen olleeni todella paljon hyödyllisempi yhteiskunnalle tekemällä töitä vuoden.

Marttisen valitsin aivan puhtaasti hyvän onnen ja sattuman kautta. Tiesin, että haluaisin hyödyntää omaa taustaani ja nuorisotyön koulutustani jollain tasolla; koska se olisi itselleni hyödyllisempää ja palveluspaikkani saisi minusta enemmän irti. Huomasin Marttisen ilmoituksen etsiessäni paikkaa ja soitin käytännössä välittömästi paikasta. Pienen keskustelun jälkeen huomasin järjestäväni itseäni Virroille, toiselle puolelle Suomea sen hetkisestä asuin- ja opiskelupaikastani, kirjoittamaan sitoutumislomaketta. Se, että Marttinen tarjosi asumisen palveluksen ajaksi, oli todella vahva etu ja mahdollisti paikkakunnan vaihdon toiselle puolella maata. Majapaikan palveluksen ajaksi järjestäminen kuuluu paikan velvollisuuteen, mutta aina näin ei kuitenkaan tehdä.

Siviilipalveluksessa olin pääsääntöisesti ryhmänohjaajana leirikouluille sekä muille nuorisoryhmille. Ohjasin kaiken kaikkiaan noin pariakymmentä eri ohjelmaa mukinmaalauksesta jousiammuntaan ja pelastuspukukellunnasta ryhmäytymis-harjoitteiden sekä alaköysiradan kautta pakohuoneeseen. Muutaman kerran pidin myös sosiaalisen nuorisotyön NUOTTA-ryhmiä ja silloin tällöin satunnaisia ohjelmia työhyvinvointipäiville sekä muille aikuisryhmille.

Siviilipalvelusvelvollisen sopimuksessa on monesti "Ja muut työnantajan määräämät tehtävät" -kohta. Tämän tekstinpätkän myötävaikutuksesta autoin yleisesti keskuksella silloin jos tarvittiin ja mulla ei ohjauksia tai muita varauksia ollut. Olin keittiöllä tiskaamassa, respan kahviossa tuuraamassa aamuvuoron ja kerran löysin itseni Marttisen tilausravintolan tiskin takaa avaamasta pulloja asiakkaille. Laidasta laitaan siis. Varsinaista suoraa "tehtävää" Marttisessa tai Marttiseen tullessa ei ollut, olin käytännössä yksi ohjaaja lisää ja ylimääräinen resurssi talolle.

Koko jakso oli todella mainio, ja tuntui enemmänkin työpaikalta vähän jännällä sopimuksella, eikä varsinaisesti pakolliselta valtion palvelukselta, josta kieltäytyessä vaihtoehto on oikeudellinen tuomio. Puhtaasti kokemuksen näkökannalta mieleenjäävin kokemus oli todennäköisesti ensimmäinen pelastustuspukukellunta, ja pelastuspukukellunnan ohjaaminen yleisesti.

Toki muutamia ammatillisesti hyviä hetkiäkin löytyy. Kun ohjaajan roolissa sait kannustettua keskustelun kautta jonkun kokeilemaan sellaista, joka aidosti jännitti tai pelotti ja sen itsensä ylittämisen läpi käyminen reflektion kautta sen henkilön kanssa. Kun se henkilö loistaa metrien päähän kokeiltuaan jotain, jonka oli päättänyt jo etukäteen etten kokeile tuota tai en pidä siitä ihan periaatteen vuoksi. Tai uusien kokemusten mahdollistaminen, jonka jälkeen joku on reflektoinnin aikana tai ohjelman jälkeen kiittänyt sua siitä kokemuksesta. Ammatillisesti todella isoja asioita mulle, että voin omalla toiminnallani fasilitoida jollekin sellaisen kokemuksen, että hänellä on sellainen fiilis ohjelman jälkeen, että haluan kiittää tuota pitkätukkaa. Törkeän siistiä!

Yleisesti voisin todeta oman palvelukseni olleen hyödyllinen itselleni sekä Marttiselle. Marttiselle pystyin olemaan resurssina ja yhtenä ylimääräisenä ohjaajana vuoden ja ajoittain piristämään jonkun päivää huonolla huumorillani. Suurin hyöty kuitenkin koen olleeni siitä näkökulmasta, että nuorisotyötiimin ei tarvinnut miettiä hoidanko tehtäväni hyvällä laadulla ja ammattitaidolla, ja että pitääkö niin sanotusti tulla paikkaamaan jälkiä meikäläisen jälkeen. Lisäksi pystyin näyttämään millainen hyvän asenteen omaava sivari voi olla – ja mitä hyötyä motivoituneesta sivarista on.

Omalla kohdallani suorana hyötynä sain käytännössä yhden vuoden lisäkokemuksen, jonka voin lisätä ansioluetteloon. Opin myös itsestäni jonkun verran ohjaajana. Asia, joka rehellisesti sanoen yllätti minut. Jotenkin kuvittelin, että en varmaan ammatillisessa mielessä NIIN paljoa palveluksesta saa irti. Olenhan ohjannut erilaisia ryhmiä kuitenkin ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa ja töitten parissa mooooneeeen vuoden ajan. Ammatti-identiteetti ja persoona kehittyy toki, mutta jotenkin ajattelin, ehkä vähän ylimielisesti, että ei ehkä tämän pätkän aikana. Mutta vahingossa niinkin pääsi käymään!

Marttisessa täytyy ehdottomasti olla aktiivinen, huolellinen ja oma-aloitteinen; mikä kuulostaa hyvin kliseiseltä, mutta on täysin totta. Marttisessa tapahtuu sen verran paljon, että aina ei ole aikaa kysellä muilta mitä tehdä ja henkilökunnalla ei ole aikaa miettiä hoitaako sivari hommansa hyvin ja tarvitseeko jälkiä käydä paikkaamassa. Lisäksi uteliaisuus on aina hyvä piirre. Kiinnostaako jokin homma, missä saattaisit pystyä auttamaan? Mainitse ääneen ja kokeile!

Marttinen paikkana on monipuolinen. Löytyy nuorisotyötiimiä, vastaanottoa, keittiötä, kiinteistönhuoltoa, markkinointia, siivousta ja vaikka mitä. Jos sivari omaa jonkin koulutuksen tai käytännön kokemusta johonkin puoleen, se hyödyttää kaikkia. Uteliaisuus uutta kohtaan on aina hyvä asia, mutta jos osaa jo jotain niin sen hyödyntäminen sivarissa pitää oman mielenkiinnon yllä, ja Marttinen katsoo sen aivan varmasti plussaksi.

Yleisesti vinkkinä seuraavalle sivarille annan sen saman mikä on kuultu miljoonaan kertaan: asenne ratkaisee. Jos ajattelet sivarin työvuotena ja työkokemuksena, etkä pakollisena palveluksena, pääset paljon helpommalla ja saat pidettyä oman motivaation yllä. Ja ajattele työtehtäviä juurikin niinä, työtehtävinä. Jos jatkuvasti kieltäytyy tekemästä asioita tai ei halua tehdä asiota, jotka "ei kuulu mulle" ei pötkitä missään paikassa pitkälle. Silloin on aika tutkailla omaa sisintä ja ajattelutapaa. Työtehtävät saattavat olla laidasta laitaan ja varsinkin nuorisotyön parissa pääset ja joudut tekemään kaikenlaista.

Viimeisenä vinkkinä heitän ajatuksen ja kehoituksen: Kokeile nauttia ajastasi. Vuosi on vain vuosi, se juoksee nopeasti ohi jos omalla asenteella vauhditat sitä. Jos taas ei onnistu nauttimaan palveluksestaan, vuoden jälkeen se on ohi, ei kertauksia tai muuta.

Sinä itse vaikutat ympäristöösi ja itseesi.


Johannes

Yhteisöpedagogi AMK, Nuorisokeskus Marttisen siviilipalvelusmies 2018-2019

 
 
 
 
Sivua päivitetty: 26.03.2024

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen yhdeksästä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo    Sustainable Travel Finlandin logo  Lyke-verkoston logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy