Virtain Perinnekylän museot ovat avoinna tulevana kesänä juhannusaatosta 23.6.2023 joka päivä klo 11-18 aina 13.8.2023 saakka.
Jo ennen sitä on pieniä maistatuksia kesästä kesänavuksen muodossa maanantaina 29.5. klo 16-19. Tällöin on avoinna Rajalahden talomuseo ja aitat, jäätelökioskilla avajaistarjouksia, elämysgolf- tarjousilta, uudistetun luontopolun avajaiset. Virallisesti jäätelökioski avoinna kesällä 5.6.-13.8.2023 jokapäivä klo 11-18.
Kesän aikana Marttisen ja Perinnekylän alkueella on myös erilaisia tapahtumia. Tietenkin perinteiset juhannusmarkkinat juhannusaattona 23.6.2023 klo 10 - 14 ja perjantaina 30.6.2023 Muksufestarien perjantaitapahtuma klo 10 - 16.
Virtain Perinnekylä / Nuorisokeskus Marttinen
Herrasentie 16
34800 Virrat
p. +358 (0)3 485 1921
myynti@marttinen.fi
Ateria-, majoitus- ja ohjelmapalvelut tilauksesta ryhmille.
Virtain Perinnekylä on koko perheen museo- ja matkailukohde sekä kesäinen virkistysalue luonnonkauniilla Marttisen saarella. Perinnekylä sijaitsee aivan Nuorisokeskus Marttisen välittömässä läheisyydessä.
Rajalahden talomuseossa ja Halin metsäkämpällä voi tutustua virtolaiseen talonpoikaiselämään 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa sekä tukkijätkien arkeen ja metsätöihin 1950- ja 60-luvuilla. Perinnekylässä on myös useita muita vanhoja rakennuksia kuten hollitalli (1820-luku), harakkamylly (1828), savusauna (1840-luku) ja pitäjänmakasiini (1878). Lisäksi alueella on 1900-luvun sotahistoriaa esittelevä Sotaveteraanimuseo ja Virtain Taideyhdistyksen Taidetalo.
Perinnekylän museokohteet ovat avoinna ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.
Kesäaikaan Perinnekylässä on useita tapahtumia ja näyttelyitä. Alueella on kahvila-ravintola, jäätelökioski, taidemyymälä, leikkipaikka ja Herraskosken kanava.
Nuorisokeskus Marttisesta voi vierailulleen varata majoitus-, sauna-, ravintola-, kahvila- ja ohjelmapalveluita. Alueella sijaitsee uimaranta, vierasvenelaituri, luontopolku, I maailmansodan aikainen kenttälinnoitusalue, jotka ovat käytössä vapaasti.
Pitäjämakasiinin avaimet olivat johtokunnan puheenjohtajan, makasiinin kirjurin sekä Virtain ja Ähtärin kappelin edustajien hallussa.
Makasiini on valmistunut v.1878. Kosteuden ehkäisemiseksi ja varkaiden kairausyrityksiä vastaan varsinainen viljansäilytystila on erillinen hirsirakennus hirsirakenteen sisällä.
Viljalaareja on makasiinissa kuusi, joista kaksi keskimäistä on muutettu käytäväksi ja reunimmaiset ovat näyttelytilana. Laareissa säilytettiin ruista, ohraa ja kauraa. Kullekin viljalajille oli varatttu kaksi laaria, toinen leipäaviljalle toinen siemenviljalle. Makasiinin kirjurit työskentelivät "porstuassa", jossa oli kirjurin pöytä ja laareihin johtavat annosteluluukut.
Makasiinin jykevät lukot ovat peräisin ensimmäisestä, vuonna 1825 valmistuneesta pitäjänmakasiinista. Tuolloin yhteiset jyvät suojattiin neljällä lukolla, joiden avaimet olivat johtokunnan puheenjohtajan, makasiinin kirjurin sekä Virtain ja Ähtärin kappelin edustajien hallussa.
Matkalla jossain Suomessa - kesäisiä maisemakuvia - Kirsti Koro
Marttinen on yksi Suomen yhdeksästä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.